FAQ

Hur dödar jag mögel?

Det bästa sättet att döda mögel är att få fuktnivåerna under 50% och runt 35% är optimalt. Om mögel är fast på icke porösa material som glas och bänkskivor så kan du spreja ättika på delen som är möglig och sedan borsta med en tandborste till all mögel är borta. Läs mer om mögel här!

Kan en luftavfuktare döda mögel?

En luftavfuktare dödar ej mögel men den kan vara effektiv mot svart mögel som inte har några rötter och inte har trängt in sig i ytan för djupt.  Den kan också förhindra att mögel börjar växa genom att sänka fukt nivåerna i ditt hem.

Kan klorin döda mögel?

Klor funkar bra för att döda svamp och för att ta bort fula fläckar på väggarna men dödar inte mögel pga. att klor inte kan tränga in djupt nog för att ta bort mögel, vilket leder till att rötterna av mögel stannar kvar och fortsätter växa.

Vad är det bästa sättet att förhindra mögel?

Det absolut bästa sättet att förhindra mögel i ditt hem är genom att sänka fukt nivåerna. Detta kan göras med en luftavfuktare som kontrollerar fuktnivåerna och håller dom på en nivå där mögel ej kan växa. Klicka här för en luftavfuktare!

Vad ska jag ha på mig när jag ska städa mögliga områden?

Det är viktigt att ta på sig kläder som kan förhindra eller sänka risken för att du utsätts för mögel och mögelsporer, tips använd gummi handskar, ansiktsmask samt skyddsglasögon. Om du inte vidtar säkerhetsåtgärder så kan du känna dig sjuk. Några symptom är nästäppa, snuva, heshet, hosta och vid värre fall återkommande luftvägsinfektioner och försämring av astma.

Hur vet jag om jag har blivit av med mögel i mitt hem?

Du bör ha fixat fukt problemen helt och fuktnivåerna ska vara under 50%. Det ska inte vara några synliga mögel fläckar eller mögel lukt. Du bör också vänta några dagar för att se ifall mögel fortfarande uppstår i rummet du har behandlat och folk ska kunna vara i rummet utan att känna av symptom som snuva och huvudvärk.

Hur kan jag sänka fukt nivåer utan en luftavfuktare?

Vissa plantor kan hjälpa med att sänka fukt nivåerna. Här är några plantor som hjälper mot fukt:

Peace Lily, Reed Palm och Kaktusar.

Du kan också sänka fukt nivåerna genom att använda fläktar och förbättra din ventilation. Läs mer om mögel och fukt här!

Hur kan jag bli av med kondensering?

Börja med att sänka fukt nivåerna, detta kan göras med hjälp av en luftavfuktare. Sedan kan du öka ventilationen i ditt hem genom att öppna dörrar och fönster när det krävs samt så kan du använda fläktar. Täck kalla ytor som kalla vatten rör med isolering.

Kan jag bli sjuk när fuktnivåerna i mitt hem är för höga?

Höga fuktnivåer kan öka slem i din näsa och hals vilket leder till nysningar och en snuvig näsa. Sedan så kan för höga fuktnivåer leda till mögel i fuktiga områden. Mögel kan vara en hälsorisk då det kan leda till luftvägsinfektioner samt öka astma och leda till andra symptom.

Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning

Anti-Fukt ger dig tillgång till Sveriges mest kompletta expertrådgivning.

Vi erbjuder också en kostnadsfri rådgivning hos våra partner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anti-fukt logo varumärke

Öppetider

Måndag – Fredag

09:00 – 16:00

Kontakta oss

info@anti-fukt.se

010 – 55 00 009

Besök oss

Vendevägen 87

182 32 Danderyd