Det är nödvändigt att veta hur man hanterar mögel så snabbt som möjligt, att känna till orsakerna och att förhindra att de återkommer är väldigt viktigt. Vi förklarar hur man känner igen mögel, identifierar orsakerna, konsekvenserna samt hur man blir av med det och hur man förhindrar framtida uppkomst.

Tecken på ett fuktigt och mögligt hus

Mögel kommer i form av ett kluster av mikroskopiska sporer eller svampar. Det finns i form av vita, gröna, svarta blå eller mossor. En av möglets egenskaper som inte lurar är den mustiga lukten. Det kan naturligtvis vara inrymda på väggar, men också på kakelfogar, tyger, fönster, till och med skada golv eller väggbeklädnad. De växer lättare i rum som utsätts för mycket fukt.

När luftfuktigheten i ett hem når 70% blir effekterna av fukt synliga och märkbara.

Utan snabba åtgärder kommer bostäder som påverkats av detta fuktproblem snabbt att försämras och bli alltmer ohälsosamma för de boende. Det är därför viktigt att identifiera orsaken till vart möglet kom ifrån.

Orsaker till förhöjda fuktnivåer

Fukt kan komma inifrån rummet men lika så utifrån, du måste veta orsaken innan du ens överväger lösningar för att bekämpa det. Mögel finns ofta i dåligt ventilerade områden och i fuktiga områden. Men det kan invadera huset. Håll koll på hemmets fuktnivåer för att förhindra spridning från t.ex. garage osv. 

Det kan också vara relevant att hålla ytor och luft under uppsikt för  varningssignaler, om du misstänker mögel eller fuktpåverkan. En hygrometer ser till att luften är frisk. Tveka inte att be en professionell om en fuktighetsdiagnos ifall du har tvivel. Mögel är i allmänhet mer närvarande i norra rum som utsätts för hög fuktighet, vanligtvis över 55%. Det kan vara oavsiktligt: ​​översvämning eller vattenskador, men det orsakas också av vatten som sipprar in i golvet eller väggarna och dålig ventilation. Brist på sol gynnar också fortsatt uppkomst. Orsakerna till fuktighet är varierande. Fukt i ett hus eller en lägenhet kan ha flera ursprung som:

-En bristande ventilation som inte tillåter att eliminera luftfuktigheten som genereras vid tillagning av måltider, duschar, drift av hushållsapparater och genom människans ämnesomsättning (varje person producerar 2,5 liter vatten per dag på grund av andningen);

-infiltration från utsidan via taket eller en eller flera väggar;

-Huset drar fukt från marken eller källaren;

Fuktigt rum

I ett rum samt andra delar av huset, är närvaron av fukt och mögel oacceptabel. I sovrummet mer än någon annanstans, eftersom du tillbringar hela nätter där så måste luftfuktigheten vara inom rätt nivåer, det vill säga ca 50%, och i alla fall mellan 45% och 65% maximalt. Utöver det så kan hälsoproblem utvecklas för de boende.

Fukt utanför rummet:

Detta är en av de vanligaste fallen, och orsakas av vatteninfiltration där nederbördsnivåerna är höga. Det är ofta en dålig tätning av det yttre snickeriet (fönster- eller fönsterdörren) som är ursprunget till det.

Fukt inifrån rummet:

I ett rum är den huvudsakliga källan till fukt andningen av de boende. Du andas ut mellan 1 och 2 liter vatten varje natt. Detta kan tyckas vara förvånande. Fukt kommer också ofta från hushållssysslor, detta är fallet om du torkar din tvätt i rummet.

Konsekvenserna av luftfuktighet i rummet

Om ditt rum har högre luftfuktighet än vad som rekommenderas, kommer du att sluta med väggar täckta av mögel. Om du har tapeter kan mögel bildas under. Detta kan leda till andningsproblem som kan vara mer eller mindre allvarliga. Konsekvenserna av mögel i ett hus återspeglas främst i invånarna i det aktuella huset. Naturligtvis drabbas små barn, människor med svaga immunsystem och personer med andningssjukdomar mest. Dessa är främst allergiska risker men mögel har olika effekter beroende på personen. Det kan också vara ansvarigt för allvarliga andningssjukdomar. En annan risk är att man kan få akut lungsjukdom som kan leda till kronisk andningssvikt.

Hur tar man bort fukt och rengör mögel?

Gör en avfuktare själv

Du kan hitta den här enheten enkelt i butik men det är också möjligt att göra en själv. För att göra detta behöver du en plastflaska halverad. Omge sedan flaskhalsen med en kompress som du sedan håller fast med ett resårband. Hydrofil bomull kan också vara tillräckligt. Du kommer att hälla några droppar olja och salt på flaskhalsen. Placera den sedan i rummet. Det är en mer ekonomisk lösning än kommersiella apparater. Den hantverksmässiga avfuktaren innehåller färre kemikalier.

Använd arabiska tuggummin 

Placera några bitar arabiska tuggummin, det är ett annat tuggummi än det du använder. Det har förmågan att absorbera fukt och sanera rummet samtidigt. Det är också möjligt att lägga dem i dina garderober för att förhindra att dina kläder förstörs.

Välj salt

Det stora saltet du har i köksskåpen är verkligen en av de bästa lösningarna mot fukt, särskilt i garderober eller i ditt omklädningsrum. Du bör ha saltet i koppar och installera dem i ditt rum om det är för vått. Glöm inte att byta salt regelbundet. Det är också möjligt att göra en avfuktare för ditt rum med en plastflaska på en och en halv liter och stor mängd salt.

Satsa på kol

Detta är inte den lösning vi tänker på spontant, men det är särskilt effektivt för att bekämpa den fuktighet som råder i rummet. Ordna tre eller fyra kolbitar i en behållare med hål. Ändra sedan kolen varannan vecka för att bibehålla dess effektivitet.

Använd krossad lera

Lera lockar vatten och du kan avsevärt minska luftfuktigheten i ditt nattutrymme. Du behöver en plastflaska med en kapacitet på en och en halv liter. Den måste delas i två delar. Fodra botten med en tunn trasa. Fyll tratten med tre fjärdedelar krossad lera. Du hittar den i ekologiska butiker utan problem. Flaskan fylld med vatten ska tömmas regelbundet.

Lufta rummet så ofta som möjligt

Cirkulerande luft är fortfarande det bästa sättet att förhindra att fukt stagnerar i rummet. Kom ihåg att öppna så mycket som möjligt och undvik att lämna dörren stängd. Om detta inte räcker, ring en professionell som kommer att bestämma orsaken och kunna göra det som är nödvändigt.

Vilka behandlingar ska sättas in för att bli av med fukt och mögel för gott?

Först och främst, var uppmärksam och kontrollera vissa viktiga punkter på utsidan av ditt hus och tak, t.ex. vind, sidospår, rännor, dränering, tätning av fogar. Gör detsamma inomhus genom att underhålla regelbundet och inspektera varje del minst en gång om året. På så sätt hittar du spår av vatteninfiltration och mögel som kan gömma sig bakom möbler, i förvaringsutrymmen, i källaren etc.  

För att förhindra att mögel återkommer, måste du ta bort fuktproblemet helt och hållet. Det finns enkla lösningar som att se till att det finns tillräckligt med ventilation. Att installera ett mekaniskt ventilationssystem är en anti-mögellösning. Detta kommer att säkerställa att fuktigheten i huset elimineras. Kondensproblem löses med avfuktaren som rengör luften och behåller endast den relativa fuktigheten som behövs.

I ett vått rum som förebyggande åtgärd, placera en avfuktare som ger uttorknings möjligheter och som är en god fuktbehandling. När du väl har rengjort väggen som är påverkad av mögel väljer du en fuktig färg. Du kan lägga en antimögelprodukt innan du applicerar den, så den ska inte komma tillbaka.

Om problemet är betydande och om orsakerna förblir oklara är det nödvändigt att få en diagnos fastställd av en professionell. De kommer att kunna identifiera de specifika orsakerna och upprätta en omfattande handlingsplan. Beroende på den bedömning som fastställts kan det vara nödvändigt att använda en eller flera vanliga effektiva åtgärder för att rengöra den omgivande luften:

-Granska befintlig naturlig ventilation: rensa befintliga ventiler och öka deras storlek och antal vid behov.

-Installera kontrollerad mekanisk ventilation: den här enheten kommer att tömma luften från fuktiga rum i huset för att underlätta sanitet;

-Installera ett vattentätt membran på de nedre delarna av väggarna i kontakt med marken och jorden.

-Genomför en torkning av väggarna, vattenavvisande behandling och återupptagning av plåstren.

-Skapa ett dräneringssystem runt huset.

Det finns avfuktningsanordningar. Dessa kan vara effektiva, men de har nackdelen med att behandla symptom utan att ta itu med de verkliga orsakerna till fukt i hemmet. Det kan inte vara så tillrådligt att ta itu med problemet vid källan. Slutligen måste du reparera ditt tak, din rännsten, gipsen på fasaden, och källaren för att undvika andra bekymmer.

Läs också: