I badrummet är luftfuktigheten den främsta boven till problem, särskilt eftersom det är svårt att bli av med. Kakelfogarna är täckta med mögel, handdukarna luktar illa, luften genomsyras även av en obehaglig lukt. Kort sagt så måste detta gissel övervinnas. Några relativt enkla lösningar gör att du kan hitta en hälsosam atmosfär! Det är väldigt tråkigt när mögel börjar uppkomma i utrymmen så som badrum. Även om effekterna är både estetiskt och hygieniskt sätt katastrofala, få inte panik! Vi hjälper dig att lösa det. Det finns olika möjligheter för att bli av med problemen.

Ventilera ditt badrum!

Det kanske låter uppenbart, men det är en avgörande punkt. Detta fuktiga rum är en perfekt miljö för svampar och mögel att rota sig med stort nöje. Öppna ditt fönster varje dag i minst 10 minuter, det är den tid som krävs för att förnya luften i rummet och för att ta bort luftfuktigheten, gör det när hela familjen har duschat. Om du inte har en öppning, gör ett utkast. Stäng inte dörren efter din dusch. Om du har ett fönster ska du lämna det öppet ett tag. För att skapa permanent ventilation så kan du skapa hål i dörren och sedan sätta ett rutnät i samma färg.

Kontrollera ditt ventilationssystem

I alla rum som har tillgång till vatten måste du ha en luftventil, den måste vara helt ren så att luft kan passera igenom. Med tiden blir den igensatt där damm och fettavlagringar täpper igen rören. Kör sedan under tvålvattnet och borsta den ordentligt. När det är helt rent och torrt så kan du sätta tillbaka det. Rengör också ingången till hålet med en trasa eller dammsugarmunstycket i förväg för att avlägsna smuts.

Välj din ventilation noggrant

Genom att installera ventilation undviker du problem med stillastående luftfuktighet tack vare perfekt luftcirkulation. Kontrollerad mekanisk ventilation är den mest effektiva. Då den fångar upp luften i huset och släpper ut den med sitt enkla eller dubbla flöde. Den vattenreglerade är den smartaste modellen eftersom den kan reglera sitt flöde efter luftfuktigheten i rummet.

Skydda dina väggar från fukt

Välj en vattenavvisande beläggning så att dina väggar är och förblir helt friska och rena. Detta är fallet med akrylfärg av god kvalitet som innehåller en film av fungicider och en skyddande film mot mögel. Det är också nödvändigt att plattornas fogar är perfekt vattentäta. Detta förhindrar vatteninfiltration i badkar, dusch och handfat.

Vattentäta barriärer på väggarna

Väggarna skadas av fukt mycket enkelt och mycket snabbt. Det finns två möjligheter för att undvika denna situation. Den första är att injicera ett harts, den skapar en skyddande film vid fötterna på skiljeväggar eller väggar. Den andra lösningen är silikoninjektion, det är ekologiskt och lätt att använda.

Förstärka isoleringen i rummet

Det behövs inte någon överhettning av bad området, utan endast runt 19 eller 20 ° C för att vara trevligt. Varm luft är ett verkligt botemedel mot fukt, då det förhindrar att den stagnerar. Värmeförlusten måste minskas och lösningen för detta är kvalitetsisolering och dubbelglas. Ett bra val att ha i åtanke är extraherade polystyrenpaneler, de är inte rädda för vatten och är mycket effektiva.

Undvik fuktkällor

Klädstrecket i badrummet, det är inte nödvändigtvis en bra idé, det tillför en fuktighetskälla i ett rum som redan är just det, på grund av rörelsen och familjens aktiviteter i detta rum. Ju större familj, desto mer återkommande problem. Om du inte har andra platser att torka tvätten, låt dörren vara öppen hela tiden och öppna fönstret så ofta som möjligt. Annars är det bästa sättet att sätta din torktumlare i sovrummet. Fuktighet främjar god andning medan du sover.

Hur undviker jag spår av mögel i badrummet?

Innan du tar hand om rengöringen av ditt badrum bör du försöka minska risken för mögel. Den första grejen du kan göra för att motverka detta är att ventilera, vilket förhindrar luftkondensation och utveckling av mikroskopiska svampar från första början. Öppna även dörren till rummet och fönstret för att begränsa fuktens påverkan och minimera risk för skador.

Mekanisk ventilation är också ett alternativ som löser ditt problem väldigt snabbt, visserligen är det mer drastiskt, men dess effektivitet slår ett vanligt fönster. Du kan enkelt reglera ventilationen! Det hjälper till att torka luften, så att du kan säga adjö till mögel med en gång. Det är också nödvändigt att ta bort vissa material som anses vara ledande eftersom de fångar upp fukt, såsom kartong, trä eller papper. Välj så kallade hydrofila material som har förmågan att absorbera fukt. Detta är till exempel fallet med vissa keramiska plattor. Vissa beläggningar att lägga till på olika material är också mycket effektiva. Ibland är det lämpligt att ta hjälp av en expert som kan bedöma källan och kunna åtgärda ditt problem.

Hur rengör jag mögelfläckar?

Det finns många produkter som kan ta bort dessa mögelfläckar, oftast är de baserade på läsk och klor. Behandlingsmetoden varierar beroende på var de finns. För mögel som sipprar in i kakelfogar eller spackelkanter fungerar en blekningsbaserad produkt kanon. Du måste sedan tillsätta 25 ml blekningsmedel för varje liter vatten som du häller i en sprayflaska. Genom att låta den här lösningen verka på området så kommer du att se möglet försvinna med effektivitet. Detta bör upprepas tills det är helt borta. Skölj sedan de sprutade områdena noggrant och ventilera rummet för att förnya inomhusluften och ta bort klorlukt. Å andra sidan, ifall området som ska behandlas ligger i taket, är det perfekt att blanda läsk med vatten. I en liter vatten, lägg 6 till 10 gram läsk. Applicera blandningen på fläckarna och vänta några timmar. Borsta med en stel borste, upprepa dessa steg när du vill. Om fläckar kvarstår, försök med blekmedel.

Några naturliga metoder för att hantera detta problem

 

Vit vinäger

Blanda i en sprayflaska 300 ml vit vinäger och 200 ml vatten. Applicera noggrant på väggen eller områdena med mögel. Låt sedan lösningen verka i några timmar och torka av med en torr trasa. Upprepa åtgärden om det fortfarande finns mögel. Denna metod gäller främst på väggar där mögel har invaderat.

Bakpulver

Detta är den perfekta lösningen för dina vägglister som rengörs lättare än resten av badrummet. Eftersom mögel tenderar att komma tillbaka regelbundet är det viktigt att veta hur man kan bli av med det.

Denna blandning ger mycket bra resultat:

Blanda ett glas vit vinäger med 2 msk bakpulver. Borsta lederna med detta preparat, låt sedan verka i 10 minuter och skölj sedan ordentligt. Du kommer att bli förvånad över hur mycket vit leder du kommer hitta.

Svart tvål

Svart tvål är också effektivt för mögel. Häll flytande svart tvål på kakelfogarna du vill rengöra. Låt stå i några minuter så att det löser upp allt. Skrubba sedan med en mjuk borste eller svamp, skölj efter det ordentligt för att ta bort tvål och mögel. Denna metod är också effektiv på en möglig duschridå eller badmattor.

 

Citron

Citron är ett utmärkt rengöringsmedel för mögel som har beslutat att lägga sig på dina kakelfogar. Det tar naturligt bort dessa fläckar eftersom det är en mycket bra fungicid. Blanda tvål med citronsaft och skrubba lederna med en tandborste indränkt i denna blandning. Låt stå i några timmar för att ta bort mögel och skölj sedan noggrant.

Grapefrukt

Detta är en produkt som endast tar bort mögel från kakelfogar och förhindrar att det uppstår. Var försiktig med själva tegelplattan, då det kan lämna gula märken. Det avger ingen obehaglig lukt. Så snart du ser mögel, lägg cirka tio droppar grapefrukt i en kopp vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya det område där svampen har vuxit.

Eteriska oljor och ättika

Dessa kommer inte att rengöra utan bara ta bort lukt. I själva verket lämnar ättika i synnerhet ganska starka lukter och som kan förbli länge. Om du inte gillar det är det bästa sättet att lägga några droppar tea tree och lavendel eterisk olja i den vita ättika- och vattenblandningen så ser du att ättika lukten kommer att försvinna. Dessutom läggs tea tree till i den vita ättikan för att ta bort dina mögelfläckar.

Ring en professionell

Om du trots alla dessa tips fortfarande inte kan lösa ditt problem, tveka inte att ringa en professionell! De kommer kunna hitta källan och du kommer att få alla förutsättningar för att lösa problemet.

Du kanske också vill se:

För mögel test klicka här!