Finns det mögel på väggarna i ditt hem? Skalar dina tapeter av? Ta bort fukt innan det allvarligt skadar ditt hem! Här är 7 tips som hjälper dig att identifiera fuktkällor och bättre bekämpa dem.

Vilket rum attackeras av fukt?

Om du märker ett överflöd av fukt i ditt badrum, i ditt kök eller vardagsrummet, är chansen stor att detta är relaterat till ett kondensfenomen. Kondens uppstår när bostaden inte är tillräckligt ventilerad. Vattenånga som produceras i stora mängder dräneras inte ordentligt. Luften koncentreras och skapar kondens på kalla ytor.

Kondens är en av de vanligaste orsakerna till fukt: De boende i ett hus producerar mycket vatten genom andning, svettning men också till exempel genom matlagning eller tvätt. Visste du att en person producerar cirka 1-2 liter vatten när den sover?

Litet test att göra själv: Sätt fast silvertejp, aluminiumfolie eller plastfilm på väggen. Om vattendroppar uppträder efter 48 timmar på den yttre sidan genereras fukt förmodligen av kondens. Sedan, istället om den inre sidan visar spår, kan det finnas infiltration.

På vilket golv dök fuktfläcken upp?

Finns det några fuktproblem i källaren? Om detta är fallet kan din fastighet påverkas av stigande fukt- eller vattenläckage i ett rör. Om det tvärtom uppstår fukt på vinden eller i ett rum under taket, fråga dig själv om regnvatten inte sipprar in.

Se var fläcken är i rummet

Om fläcken utvecklas i ett hörn, ovanför ett fönster och kontinuerligt, är det troligt att kondens är ansvarig. Värm i så fall rummet under dagen och orsaka en luftström i din bostad för att skapa en bra ventilation.

Ta reda på om det finns vattenrör eller uppvärmning bredvid fuktfläcken

Om detta är fallet, kontrollera om en läcka orsakar problemet. Vad finns bakom väggen där fläcken uppträdde?

Om fläcken utvecklas på en vägg med utsikt över utsidan, misstänk vatteninfiltration. Ett fel i väggen gör att regnvatten kan tränga in i dina väggar. Om den skadade väggen är en innervägg, kontrollera om rummet intill är utrustat med kranar eller andra vattenanläggningar. Ett rör kan ha rasat in.

Är det drabbade rummet väl uppvärmt?

Undvik att ha ouppvärmda rum i huset. Temperaturskillnader främjar fukt bildning.

Vid vilken tidpunkt sträcker sig fläcken mest?

Om fukt sprider sig efter kraftiga regn kan infiltration förekomma. Å andra sidan, om fenomenet förvärras på vintern, kan brist på ventilation vara orsaken till problemet. När det är kallt ute kommer varm luft från ditt hem i kontakt med kalla delar av ditt hem. Denna temperaturskillnad förvandlar denna varma, fuktiga luft till vatten. Detta kan vara förödande, särskilt för ditt chassi.

Om dessa trick inte tillfredsställer dig, kalla på ett specialiserat företag och använd de tekniker som finns för att identifiera och bekämpa fukten.

Vi hjälper gärna till med kostnadsfria råd. Kontakta oss!